Logo Praktijk ZiZ

Blog

Een aantal keer per jaar verschijnt mijn column in Rosmalen Bruist. Deze columns deel ik hieronder met je! 

Maart 2022: Rouw ik wel goed?

Veel mensen die bij me komen voor rouwbegeleiding, willen weten: doe ik het wel goed? Ze vragen zich af of ze teveel blijven hangen in hun verdriet. Of ze twijfelen juist of ze niet te snel allerlei zaken weer hebben opgepakt. Gaat de echte klap nog komen? Wanneer is de ergste pijn voorbij? Moet ik afleiding zoeken? Of moet ik juist aandacht schenken aan mijn emoties?
 
Op deze vragen zijn geen pasklare antwoorden te geven. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. In een rouwproces kun je diverse gevoelens ervaren, zoals verdriet, eenzaamheid, angst of boosheid. Verder kun je te maken krijgen met slaapproblemen, vermoeidheid of concentratieverlies. De combinatie, intensiteit en duur van gevoelens en ervaringen is per persoon verschillend.
 

Na een groot verlies voelen veel mensen zich soms overspoeld door heftige emoties. Als er af en toe ruimte is voor fijne momenten, kan dat ook schuldgevoelens oproepen. Op die manier kun je op en neer geslingerd worden tussen bezig zijn met het verlies en het oppakken van je leven. Hierin je eigen weg vinden, kan een enorme opgave zijn.

Februari 2022: Stoppen met pleasen… Hoe dan?

Een vrouw (45 jaar) vertelt tijdens de intake dat ze altijd voor anderen klaar staat. Ze zorgt voor haar zieke moeder, helpt collega’s uit de brand en is thuis de spil van haar gezin. Het liefste maakt ze het iedereen naar de zin. Tegelijkertijd breekt het haar op. Ze snakt naar wat tijd voor zichzelf. Maar ze vindt het moeilijk om haar grenzen aan te geven.

Herken je dat? Je denkt altijd eerst aan een ander en dan pas aan jezelf. Als je een keer ‘nee’ zegt, dan voel je je schuldig. Je wilt anderen niet teleurstellen. Maar eigenlijk wil je ook wel eens aan jezelf denken.

Eigen keuzes maken

Door de coaching ziet de vrouw in wat haar belemmert om voor zichzelf te kiezen. Ze wil graag aardig gevonden worden en is bang voor wat anderen denken als ze een keer ‘nee’ zegt. Ze leert om anders en bewuster keuzes te maken. Hierdoor lukt het om balans te vinden tussen rekening houden met anderen én met zichzelf.

Wil je ook dichter bij jezelf leren blijven? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

December 2021: Brand jij ook een kaarsje op 12 december? Wereldlichtjesdag…

Op Wereldlichtjesdag (jaarlijks op de 2e zondag in december) steken mensen overal ter wereld om 19.00 kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Door de verschillende tijdzones ontstaat hierdoor een golf van licht. Op deze manier wordt de wereld letterlijk even een beetje lichter voor mensen die een kind hebben verloren.

Rituelen

Iemand verliezen kan leiden tot diepe rouw met uiteenlopende, intense gevoelens. Rituelen, zoals een kaarsje branden, kunnen helpend zijn in het rouwproces. Bijvoorbeeld bij het uiten van je emoties of het integreren van het verlies in je leven. Juist in de maand december kan het fijn zijn om hier aandacht voor te hebben. De feestdagen staan bij veel mensen in het teken van samenzijn. Mogelijk dat je verdriet en het gemis van je dierbare(n) hierdoor extra voelbaar worden. Door ruimte te geven aan je verlies, maak je vaak ook weer plek voor het leven.

Zoek je hulp bij het omgaan met een verlies? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

November 2021: Wat als… je kan stoppen met piekeren?

Een jonge vrouw (26) komt bij me. Ze wil graag minder aan zichzelf twijfelen en haar negatieve gedachten leren loslaten. Veel van haar gedachten beginnen met ‘wat als…’: Wat als ik dat project niet af krijg? Wat als anderen mijn nieuwe kleren raar vinden? Wat als mijn what’s app berichtje verkeerd over komt?

Dergelijke gedachten zijn vaak het begin van een reeks denkbeelden, waarbij ze invult wat anderen over haar denken en wat er allemaal mis kan gaan. Haar conclusies zijn nooit positief: anderen vinden haar onaardig en niets lukt. Achteraf valt het vaak mee. Dat weet ze ook wel, maar toch dringen de gedachten zich aan haar op. Ze wordt er gespannen en onzeker van.

Piekerrotonde

Door de coaching wordt ze zich bewust van de vicieuze cirkel, waar ze met haar gedachten in blijft ronddraaien. Ze oefent met het doorbreken daarvan en het denken in oplossingen.

Wil je ook hulp om grip te krijgen op je gedachten en gevoelens? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Oktober 2021: De vreugde is groot… net als de angst

Een vrouw (35) zoekt me op. Een paar weken geleden had ze een positieve zwangerschapstest in handen. Ze is dolblij. Het stel verlangt al een tijdje naar een broertje of zusje voor hun zoon. Direct slaat ook de bezorgdheid toe. Wat als het weer mis gaat? Hoe groot is die kans? De vrouw houdt haar zwangerschapskwaaltjes angstvallig in de gaten. Lijken die nou af te nemen? Tegen beter weten in speurt ze Google af.

Eindelijk is het dan zover: de eerste echo. De verloskundige lijkt een eeuwigheid te zoeken. Ineens is daar een klein knipperlichtje. Het hartje klopt! Het stel gaat opgelucht naar huis. Toch speelt de volgende dag de twijfel alweer op. Er kan nog zoveel mis gaan.

Rollercoaster

Een zwangerschap betekent voor veel mensen genieten van een bijzondere tijd. Toch zijn er ook veel vrouwen en mannen die in deze periode verdriet, angst, schuldgevoelens of boosheid ervaren. Als er complicaties optreden of wanneer je een miskraam hebt doorgemaakt, kan het moeilijk zijn om onbezorgd van een (volgende) zwangerschap te genieten. Je omgeving kan het lastig vinden om je zorgen en gevoelens te begrijpen. Mogelijk voel je je alleen en leeg, of stoor je je aan anderen die wel onbevangen lijken te genieten.

Herken je jezelf hierin en wil je ook hulp om grip te krijgen op je gedachten en gevoelens? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

September 2021: Als je even wat hulp nodig hebt…

Iedereen loopt weleens ergens tegenaan in het leven. Veel belemmeringen kun je zelf overbruggen. Maar soms loop je vast en weet je niet goed hoe je verder moet. Onzekerheid, stress, piekeren, perfectionisme, somberheid, eenzaamheid of verlieservaringen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. “En dan kan ik helpen”, vertelt Marjon Huijbregts – de Koning, eigenaresse van Praktijk ZiZ. “Ik ga samen met jou op zoek naar je krachten en mogelijkheden en naar hoe je je situatie kunt verbeteren.”

Hoewel ze haar praktijk ‘pas’ begin dit jaar opende, beschikt Marjon al over heel wat ervaring als het om het begeleiden van mensen gaat. “Ik heb jarenlang gewerkt in de hulpverlening. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar het hoger beroepsonderwijs. Als docent Social Work haal ik veel energie uit persoonlijke gesprekken met studenten. Dit, gecombineerd met de nodige eigen ervaringen, liet mij inzien wat ik het liefste doe: mensen ondersteunen bij hun persoonlijke omstandigheden. Iets wat ik na het volgen van een coach-opleiding nu ook vanuit mijn eigen praktijk doe.”

ZelfInZicht

Na een geheel vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek volgt een intake. In de sessies daarna coacht Marjon je stap voor stap richting jouw doel. “Ik help je inzicht te krijgen in wie jij bent, wat jij belangrijk vindt, wat jij wilt en hoe je dit kunt bereiken. Hierbij maak ik gebruik van diverse methoden, waaronder oplossingsgericht coachen. Mijn uiteindelijke streven is dat je zelf weer verder kunt. Als we dat hebben bereikt en ik merk dat je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn zijn gegroeid, dan is dat de mooiste beloning voor mijn werk die er is.”