Logo Praktijk ZiZ

Rouwbegeleiding

Iedereen krijgt op enig moment in zijn of haar leven te maken met verlies. Het overlijden van een dierbare kan een zeer overweldigend verlies zijn. Je kunt ook andere verlieservaringen opdoen. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een relatie of vriendschap (door scheiding, verbroken contact of verlating), verlies van gezondheid (door ziekte, beperking of letsel) of verlies van werk (door ontslag, faillissement of pensioen). Verder kunnen een miskraam, onvervulde kinderwens, abortus, verhuizing of vermissing als ingrijpende verliezen worden ervaren. Deze opsomming is niet compleet; verlies is er in alle soorten en maten. Rouwbegeleiding kan helpen om dit verlies dragelijker te maken.

Rouwbegeleiding Den Bosch
Rouwbegeleiding Den Bosch

Rouw

Rouw is de reactie op een betekenisvol verlies. In een rouwproces kun je allerlei verschijnselen ervaren, zoals verdriet, eenzaamheid, angst, boosheid, schuldgevoelens, opluchting of machteloosheid. Naast deze gevoelens kun je ook te maken krijgen met bijvoorbeeld slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieverlies, spanning, onrust, vermijding of de neiging om je terug te trekken. De intensiteit en duur van een rouwproces verschilt per persoon en kan ook per situatie verschillend zijn. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en ieder rouwproces is uniek.

Wanneer je een rouwproces doormaakt, kom je uitdagingen tegen. Er worden 4 rouwtaken onderscheiden, die betrekking hebben op het bevatten van het verlies, het omgaan met de gevoelens en gevolgen die het verlies met zich meebrengt, het aanpassen aan de nieuwe situatie en verder leven met het gemis. Als je met een of meerdere van deze taken worstelt of je rouwproces verloopt moeizaam, traag of stagneert, dan kan rouwbegeleiding door Praktijk ZiZ je ondersteuning bieden bij het omgaan met je verlies.

Praktijk ZiZ richt zich op volwassenen en jongeren (vanaf ongeveer 14 jaar). Twijfel je of jouw vraag of situatie geschikt is voor rouwbegeleiding door Praktijk ZiZ? In een (vrijblijvend en gratis) kennismakingsgesprek verkennen we je vraag of situatie en licht ik mijn werkwijze nader toe. Neem ook een kijkje bij de veelgestelde vragen!

Laten we kennis maken!